Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο ρατσισμός των μισθών Βουλγαρίας

Μου κάνει τρομερή εντύπωση πόσοι αισθάνονται ότι οι μισθοί Βουλγαρίας είναι υποτιμητικοί και απαράδεκτοι για μας τους Έλληνες, όχι γιατί έχουμε κάποιο πλεονέκτημα έναντι των Βουλγάρων, όχι γιατί η οικονομία μας είναι καλύτερη, όχι γιατί έχουμε καλύτερους θεσμούς, όχι γιατί έχουμε τεχνογνωσία που εκείνοι δεν διαθέτουν, όχι γιατί είμαστε περισσότερο μορφωμένοι, όχι γιατί έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, για κανέναν αντικειμενικό λόγο.

Απλώς γιατί εκείνοι είναι εκείνοι κι εμείς είμαστε εμείς.

Αν δεν είναι αυτό ρατσισμός τότε αναρωτιέμαι τι είναι...



Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Κάνω για πολιτικός;

Μου λένε ότι μάλλον δεν κάνω για πολιτικός. Τείνω να συμφωνήσω. 

Βλέπω όμως αυτά που κάνουν οι πολιτικοί που κάνουν για πολιτικοί, κι αναρωτιέμαι μήπως οι πολιτικοί που δεν κάνουν για πολιτικοί είναι τελικά οι πολιτικοί που κάνουν...

Δεν ξέρω αν έγινα σαφής...

Μέντορας...

... είναι αυτός που ξοδεύει την δεκαετία 40-50 ανακαλύπτοντας τον τρόπο για να είναι κανείς ευτυχισμένος στις δεκαετίες 20-40.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Φοβού τους τσοπάνηδες και λύκους φέροντας

"Ήρθε στο δάσος ο κακός ο λύκος, τρέξτε γρήγορα πίσω στο μαντρί!".

Καλή συμβουλή.

Για πρόβατα.

Που θέλουν να ζήσουν μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Από τον τσοπάνη που τον έφερε.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η διορατικότητα του Αλέξη

Αγαπητέ Αλέξη,


Ένα έχω να σου πω. Είσαι μεγάλος!

Δεν ξέρω αν οι άλλοι καταλαβαίνουν γιατί προκάλεσες τόσο γρήγορα ξανά εκλογές. Αυτό θα πει διορατικότητα φίλε μου. Οι άλλοι ό,τι έκαναν, το έκαναν από μικροκομματικό υπολογισμό. Εσύ όχι. Γι' αυτό σε πάω, επειδή βλέπεις μακρυά. Εγώ όμως σε καταλαβαίνω. Είναι το μήνυμά σου στους Γερμανούς ότι, τώρα που με την ψήφο μας ακυρώσαμε το μνημόνιο, μην επιχειρήσουν εκείνοι να ακυρώσουν την ακύρωση με την δική τους. Μην το δοκιμάσουν καν. Θα ήταν ανώφελο γιατί μπορούμε εμείς, με την δική μας να ακυρώσουμε όποτε θέλουμε την δική τους ακύρωση της ακύρωσης!

Είσαι ο μόνος που το σκέφτηκε ότι το ζήτημα καταλήγει σε αγώνα ταχύτητας στην έλλειψη εθνικής  συνεννόησης. Και, σ' αυτό δεν έχουν καμία ελπίδα να μας ξεπεράσουν. Είμαστε αχτύπητοι!

Ιδιοφυές. Δεν έχω λόγια...


Με ειλικρινή θαυμασμό,

Χρήστος Γεωργιάδης



ΥΓ. Το καλύτερο δε είναι ότι, όσες εκλογές και να χρειαστούν, θα τις κάνουμε με δικά τους έξοδα. Εκείνοι αντίθετα, τις εκλογές τους τις πληρώνουν μόνοι τους. Όσο βλάκες και να είναι, δεν μπορεί, θα καταλάβουν ότι δεν τους συμφέρει. Φάτε την Παληογερμαναράδες!

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Απαγκίστρωση από το μνημόνιο

Πολλοί ισχυρίζονται πως οι ψηφοφόροι υπέδειξαν μεταξύ δραχμής και λιτότητας, τρίτο δρόμο.

Προσωπικά νομίζω ότι την υπόδειξη την έκαναν λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις. Οι ψηφοφόροι απλώς συμφώνησαν μαζί τους.

Οι ψηφοφόροι έχουν πλήρη την ευθύνη για την αποδοχή της πρότασης. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πλήρη την ευθύνη για την υπόδειξη. Και για την εφαρμογή της.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τηλεμαχία Δράσης - ΔΗΜΑΡ

Ευχαριστίες στο onair24 για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση.

Επίσης στο NStv, για την βιντεοσκόπηση.



Ευχαριστώ θερμά

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Εντυπωσιάζομαι από το πόσο πολλοί είστε. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ ώστε οι ψήφοι σας να αθροίζονται με τρόπο που σας εκφράζει.

Ευχαριστώ την καταπληκτική παρέα της Δράσης - Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την υποστήριξη και την βοήθεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Μελίνα Δασκαλάκη, Στρατή Κατάκο, Αλέξανδρο Γεωργιάδη, Γιάννη Τριανταφύλλου, Ελένη Μιλτσακάκη, Πέτρο Σκιαδά, Άννα Γεωργιάδου, Φαίδρα Τσελίκα.

Χάρις σε όλους εσάς, το ταξίδι αποδείχθηκε πολύ ανώτερο των προσδοκιών μου. Το ίδιο και ο προορισμός.

Η τρέχουσα πολιτική μου πρόβλεψη

Κάτι μου λέει ότι αυτή η εποχή θα ανακηρυχθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως η πιο πυκνή στην ιστορία της χώρας σε αληθινά πολιτικά ανέκδοτα.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συμμετέχω στην Δράση


Καλησπέρα σας,

Λέγομαι Χρήστος Γεωργιάδης. Είμαι μαθηματικός, πληροφορικός, σύμβουλος επιχειρήσεων και επιχειρηματίας.

Συμμετέχω στην Δράση, όχι τόσο λόγω της κρίσης, όσο λόγω της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό σύστημα. Περίμενα μια στοιχειωδώς ορθολογική αντίδραση που δεν συνέβη. Περίμενα να δω κάποιο φρένο στην κατρακύλα της οικονομίας. Στοιχειώδη συνενόηση των κομμάτων ειδικά των κομμάτων εξουσίας, μέτρα μείωσης της σπατάλης και της διαφθοράς, μέτρα μείωσης του πελατειακού κράτους και της αργομισθίας, μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και μείωσης της γραφειοκρατίας. Κάποιο φρένο στην κατρακύλα.

Είδα αντίθετα το πολιτικό σύστημα να “πατά το γκάζι”. Να καταστρέφει με υπερβολικούς φόρους τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας για να μην θίξει σε τίποτα τον παρασιτισμό. Κατάλαβα ότι το πελατειακό σύστημα δεν είναι απλώς μεγάλη προτεραιότητα για τα κόμματα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα γενικά. Συνειδητοποίησα ότι είναι η μοναδική προτεραιότητα. Κι ότι σ' αυτή την προτεραιότητα είναι έτοιμο να θυσιάσει ακόμα και την πρόσδεση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όλη την μεταπολιτευτική πρόοδο. Κατατρόμαξα. Καταστάλαξα ότι για να αλλάξει κάτι, δεν αρκεί η πίεση των δανειστών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατάλαβα ότι η εποχή χρειάζεται υπερβάσεις. Και ότι θα γίνουν μόνο αυτές που θα κάνουμε εμείς.

Δεν έβλεπα τον εαυτό μου σαν πολιτικό καθόλου. Το ότι είμαι υποψήφιος συνιστά για μένα μια σημαντική προσωπική υπέρβαση. Αυτό που βλέπω να αναλογεί σ' εμένα. Γι' αυτό συμμετέχω στην Δράση.


Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου γι' αυτό που ονομάζεται “εκλογική διαδικασία”. Σ' άλλους αρέσουν οι πορείες, σ' άλλους οι διαμαρτυρίες, σ' άλλους οι διαδηλώσεις. Εμένα, και πάρτε το όπως θέλετε, μ' αρέσουν πολύ οι εκλογές. Πάντα μ' άρεσαν. Ποτέ δεν έχω παραλήψει ευκαιρία για να ψηφίσω. Από τότε μάλιστα που γεννήθηκε η κόρη μου, την έπαιρνα μαζί μου. Για να το χαρεί κι εκείνη. Όταν ήταν μικρή, την έπαιρνα μαζί μου στο παραβάν. Απ' έξω στην ουρά ανυπομονούσαν και αναρωτιόντουσαν τι κάνει αυτός εκεί μέσα τόση ώρα. Η καθυστέρηση δεν ωφειλόταν στο ότι δεν είχα αποφασίσει. Ωφειλόταν στο ότι έδινα στην μικρή μου κόρη να βάλει το ψηφοδέλτιο στον φάκελλο. Όσο ήταν μικρή της έπαιρνε πολύ ώρα. Μετά μεγάλωσε, και χρειάστηκε να της εξηγήσω ότι δεν επιτρέπεται. Της δίνω όμως ακόμα τον φάκελλο να τον ρίξει στην κάλπη.

Είμαι πολύ χαρούμενος λοιπόν σήμερα, γιατί αυτή η συγκέντρωση είναι ακριβώς μέρος αυτής της γιορτής της Δημοκρατίας που λέγεται εκλογές. Και ενοχλούμαι πολύ απ' αυτούς που λένε πως στην Ελλάδα δεν έχουμε Δημοκρατία. Μου φαίνεται σαν να χαλάνε το πάρτυ. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι προνομιούχος από την Δημοκρατία που έχουμε, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι άλλοι λαοί στην γειτονιά μας, διεκδικούν κι αυτοί την συμμετοχή τους, δίνοντας την ζωή τους. Θεωρώ την Δημοκρατία, έστω αυτήν που έχουμε, από τις μεγαλύτερες πολιτισμικές κατακτήσεις όλων των εποχών. Καταλαβαίνω κι αυτούς που διαμαρτύρονται. Δεν έχουν βέβαια δίκηο ότι δεν έχουμε Δημοκρατία. Εννοούν ότι έχουμε Δημοκρατία με πολύ σημαντικά ελλείμματα, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά. Σ' αυτό συμφωνώ μαζί τους.

Τα ελλείμματα αυτά είναι τόσο πολλά και τόσο σοβαρά που σ' ένα βαθμό δικαιολογείται ότι πολλοί πολίτες είναι τόσο απογοητευμένοι που βλέπουν σαν μόνη λύση την επανάσταση. Στην Δημοκρατία όμως έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε επαναστάσεις αναίμακτες. Στην κάλπη. Σας καλώ να σκεφτείτε τι σημαίνει αν σε λίγες μέρες, η Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι στην Βουλή. Χωρίς να παραχωρήσει ούτε χιλιοστό στον λαϊκισμό. Χωρίς να τάξει διορισμούς και ρουσφέτια. Χωρίς να παραμυθιάσει με μαγικές λύσεις, πετρέλαια στον βυθό, Γερμανικές αποζημιώσεις, κεφάλαια Κινέζικα και Ρώσικα που ... κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Χωρίς να χαϊδεύει αυτιά εντοπίζοντας τους φταίχτες πάντα ... μακρυά από μας. Υπερασπιζόμενο αρχές με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, χωρίς βαρύγδουπες γενικολογίες, χωρίς ξύλινο λόγο. Χωρίς να "υποχρεωθεί" στο κατεστημένο των ΜΜΕ. Χωρίς υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς υποστήριξη από ειδικά συμφέροντα. Χωρίς να υποσχεθεί οτιδήποτε άλλο από σκληρή προσπάθεια για να τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Ένα Κόμμα που χρειάστηκε να προσφύγει δύο φορές στο ΣτΕ, για να εξασφαλίσει στοιχειώδη χρόνο στα ΜΜΕ. Αναλογιστείτε το για λίγο. Σκεφτείτε το σε σύγκριση μ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και τώρα αλλά κι από χρόνια. Στο δικό μου μυαλό αυτό είναι μια επανάσταση. Προτείνω λοιπόν, μην ρίχνετε γιαούρτια στους ανεύθυνους κι ανίκανους πολιτικούς. Ρίξτε τους την ψήφο σας στην κάλπη!


Το χειρότερο έλλειμμα που εντοπίζω ο ίδιος στην Δημοκρατία μας, είναι η νοοτροπία των “κεκτημένων δικαιωμάτων”. Όποια αλλαγή κι αν προτείνεται ή επιχειρείται, βρίσκω ότι σκοντάφτει σ' αυτή την βαθειά ριζωμένη παρεξήγηση των “κεκτημένων δικαιωμάτων”. Με απασχόλησε αυτό σημαντικά. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια κατηγορία πολιτών που δεν έχουν κεκτημένα δικαιώματα. Αν πρόκειται για απολύσεις στο δημόσιο, κλείνουν οι δρόμοι, γίνεται “χαμός” για την υπεράσπιση των “κεκτημένων δικαιωμάτων”. Αν πρόκειται για μειώσεις μισθών ή συντάξεων, το ίδιο. Ακόμα κι αν αφορούν αργόμισθους πολιτικούς πελάτες. Όταν όμως αυξάνουν οι φόροι, δεν κουνιέται φύλλο, δεν ανοίγει ρουθούνι. Οι φορολογούμενοι είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κεκτημένα δικαιώματα. Μπορεί το κράτος να μας αφαιρέσει όσο θέλει από το εισόδημά μας, χωρίς καθόλου διαμαρτυρίες.

Αν θέλετε, αυτή φιλοδοξώ να είναι η συνεισφορά μου τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στον πολιτικό ακτιβισμό. Τα δικαιώματα των φορολογούμενων. Τα διατύπωσα σε ένα κείμενο, και τα υποστηρίζω εδώ κι ένα χρόνο σε ένα ιστολόγιο. Λέγεται taxpayergr, σας προσκαλώ να το δείτε, και να συμμετάσχετε και στις Δράσεις που σας προτείνουμε. taxpayergr μία λέξη. Επισκεφτείτε το.


Με ρωτούν αν είμαστε μνημονιακοί ή αντι-μνημονιακοί. Μα αυτά που προτείνει η Δράση τα προτείνει πολύ πριν το μνημόνιο. Τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Στέφανος Μάνος, τις προτείνει εδώ και τριάντα χρόνια. Όπου οι θέσεις της Δράσης συμπίπτουν με τις προβλέψεις του Μνημονίου, δεν είναι η Δράση μνημονιακή, το μνημόνιο είναι ... Δραστικό.

Με ρωτούν ακόμα γιατί λέμε ότι δεν είμαστε πολιτικοί. Λέμε δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Πολιτικοί είμαστε! Θέλουμε να επαναφέρουμε το περιεχόμενο στην λέξη που δικαιωματικά έχει, με την παρουσία μας εδώ. Με την δική σας ψήφο, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την επαναφορά του νοήματός της, με την παρουσία μας στην Βουλή. Θέλουμε ως πολιτικοί να δημιουργήσουμε τον πολιτικό πολιτισμό που ονειρευόμαστε.

Με ρωτούν αν η Δράση-ΦΙΣ θα μπει στην Βουλή. Βρίσκω κι αυτή την απάντηση πολύ απλή. Αν μπορείτε να την ψηφίσετε χωρίς να είστε βέβαιοι ότι θα μπει, τότε μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα μπει.

Με ρωτούν τέλος αν θα εκλεγώ εγώ. Και σ' αυτό η απάντηση είναι εύκολη. Εγώ την υπέρβασή μου την έχω ήδη κάνει. Την προσωπική μου υστεροβουλία την έχω ήδη καλύψει μιλώντας σας εδώ ως υποψήφιος. Σας καλώ να κάνετε κι εσείς την δική σας. Ψηφίστε Δράση – ΦΙΣ. Κάντε κι εσείς την επανάστασή σας στην κάλπη. Γιατί χρειάζονται υπερβάσεις και θα γίνουν μόνο αυτές που θα κάνουμε εμείς.


Λέγομαι Χρήστος Γεωργιάδης, είμαι υποψήφιος στην Β' Αθηνών.

Συμμετέχω στην Δράση!

Διαδικτυακή συνέντευξή μου στο Pathfinder

Διαδικτυακή συνέντευξή μου στο Pathfinder News.

Δείτε την, για τις ουσιαστικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί.

Συγχαρητήρια στο Pathfinder για την πρωτοβουλία και την εκτέλεση, κι ευχαριστώ για την πρόσκληση.

________________________________________________

Γεννήθηκα στη Ν. Σμύρνη το 1963. Σπούδασα Μαθηματικά και Πληροφορική στην Αθήνα και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλία.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία μου εστιάστηκε σε έργα πληροφορικής στον τραπεζικό χώρο. Για μια δεκαετία, εργάστηκα ως στέλεχος της ελληνικής National Westminster Bank, όπου είχα την ευθύνη του Τομέα Εφαρμογών (Software Development),και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως διευθυντικό στέλεχος (Senior Manager) στη διεθνή εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture, είχα την ευθύνη μεγάλων έργων πληροφορικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Τα τελευταία 8 χρόνια είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στον ίδιο χώρο και επιχειρηματίας. Παράλληλα ασχολούμαι με τη στήριξη, συμβουλευτικά και επενδυτικά, νέων επιχειρήσεων πληροφορικής. Η πιο "προχωρημένη", το Choosito! , αφορά προϊόν υψηλής τεχνολογίας, ελληνικής τεχνογνωσίας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ενδιαφέρθηκα για τα κοινά από παλιά (συμμετοχή στην Διεθνή Αμνηστία). Επανήλθα λόγω κρίσης, με δράσεις και αρθρογραφία για τα Δικαιώματα των Φορολογούμενων, σε ζυμώσεις για την ενοποίηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, και με προσωπική κατάθεση για την πολιτική, την κρίση και άλλα θέματα που με καίνε στο παρόν ιστολόγιο. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την κόρη μου, τα κοινά, τη φιλοσοφία, χαλαρές μεταπτυχιακές σπουδές (στο ΜΙΘΕ ) και το μπάσκετ.

Πιστεύω πολύ στην Διάκριση. Απορρίπτω τις επιλογές με βάση χαρακτηριστικά (νέος – παλιός) και επιλέγω εκείνες που στηρίζονται στην αξιολόγηση και την αριστεία. Χώρος υπάρχει για τους άξιους. Είναι δυσκολότερο να τους εντοπίσουμε, είναι όμως ευθύνη μας των πολιτών και η μόνη καλή λύση. Υπάρχουν άξιοι τόσο στους παλιούς (ελάχιστοι) όσο και στους καινούριους (λίγοι και πάλι, ας ελπίσουμε περισσότεροι). 


Το Pathfinder.gr ρωτά

Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Πολιτικοί ή τεχνοκράτες στο τιμόνι της χώρας; Σε ποια από τις δύο κατηγορίες τοποθετείστε;
Είμαι ικανός τεχνοκράτης ήδη. Φιλοδοξώ να γίνω και ικανός πολιτικός.

Η “δουλειά” του πολιτικού είναι από τις δυσκολότερες που μπορώ να φανταστώ. Ακόμα και σε κανονικές εποχές. Πόσο μάλλον σ' αυτή την εποχή της πολλαπλής και βαθιάς κρίσης.

Η τεχνοκρατική σκέψη και προσέγγιση των προβλημάτων που διαθέτω, αναμφισβήτητα θα αποδειχθεί πολύτιμη στο δύσκολο έργο του πολιτικού που φιλοδοξώ να αναλάβω. Και θα χρησιμεύσει επίσης πολύ στην επικοινωνία με τους κάθε είδους ειδικούς που είναι απαραίτητοι σε κάθε πολιτικό, όσο ικανός τεχνοκράτης κι αν είναι ο ίδιος.

Ως πολιτικός, αν οι ψηφοφόροι με εμπιστευτούν, θα χρειαστεί να συνδιαμορφώσω το όραμα, και να εργαστώ για συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Ως τεχνοκράτης θα χρειαστεί να συνεργαστώ με άλλους τεχνοκράτες για τον εντοπισμό του βέλτιστου δρόμου που συνδέει την πραγματικότητα με το όραμα. Ως πολιτικός και πάλι, θα χρειαστεί να εργαστώ στην επικοινωνία προς τους πολίτες, τόσο του οράματος όσο και των λύσεων.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Την επομένη των εκλογών θα υπάρχει χώρος για κυβερνήσεις συνεργασίας;
Σαφέστατα!

Οι πολιτικοί έχουμε τόσο την ευθύνη να προτείνουμε στους πολίτες αυτές που θεωρούμε ως βέλτιστες λύσεις, όσο και το να συμπράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην βελτιστοποίηση των λύσεων που επιλέγουν τελικά οι ψηφοφόροι. Έτσι παίζεται το παιγνίδι της δημοκρατίας, απ' αυτούς που πραγματικά το πιστεύουν. Προσωπικά το πιστεύω βαθειά.

Το παραπάνω ισχύει ακόμα περισσότερο για τις τρέχουσες συνθήκες στην χώρα μας. Οι δυσκολίες μπροστά μας, όσο κι αν προτείνονται λαϊκίστικες “μαγικές” λύσεις, είναι τεράστιες. Χωρίς συναινέσεις, και χωρίς συστράτευση όλων των θετικών δυνάμεων της κοινωνίας, πολύ δύσκολα θα βρεθεί διέξοδος που δεν συνεπάγεται οπισθοδρομήσεις πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές που έχουμε ήδη βιώσει.

Οι συνεργασίες βέβαια είναι πολύ δυσκολότερες από τις αυτοδυναμίες στις οποίες ο πολιτικός μας πολιτισμός έχει περιοριστεί μέχρι τώρα. Βρίσκω επομένως την ενσωμάτωση των συνεργασιών στην πολιτική μας κουλτούρα, μια ακόμα υπέρβαση που καλούμαστε να πετύχουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με τεράστια πίεση χρόνου.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Συμφωνείτε με το διαχωρισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής σε «μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς»; Σε ποιους ανήκετε εσείς;
Καθόλου! Τον βρίσκω εξαιρετικά παραπλανητικό, και μέρος κρίσιμο του λαϊκισμού που επικρατεί κατά κράτος στις μέρες μας.

Κατ' εμέ, ο διαχωρισμός είναι ως εξής: Λαϊκιστές μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί από την μία πλευρά. Από την άλλη, μεταρρυθμιστές.

Οι μνημονιακοί λαϊκιστές, αποδίδουν παραπλανητικά όλα τα προβλήματα στο μνημόνιο, για να αποφύγουν την καθ' όλα ακριβή και δίκαια κριτική ότι, κατά κύριο λόγο, τα προκάλεσαν οι ίδιοι. Φτάνουν να λένε για παράδειγμα ότι για την ύφεση φταίει το μνημόνιο. Σαν να λένε δηλαδή ότι για την πτώση φταίει το αλεξίπτωτο. Κατά τα άλλα το υιοθετούν ως “αναγκαίο κακό” που μας επιβάλλουν οι “ανάλγητοι” δανειστές.

Οι αντιμνημονιακοί λαϊκιστές, επίσης αποδίδουν τα προβλήματα στο μνημόνιο, και τάζουν μαγικές λύσεις εκτός αυτού.

Προσωπικά ανήκω στους μεταρρυθμιστές. Τις δύσκολες κι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, τόσο η Δράση όσο και η Φιλελεύθερη Συμμαχία τις προτείνουν πολύ πριν την κρίση και πολύ πριν μπει ο όρος “μνημόνιο” στην ζωή μας.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας;
Κατάργηση του πελατειακού κράτους και απελευθέρωση της οικονομίας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του.

Το πολιτικό σύστημα μιλάει συνεχώς για ανάπτυξη, με τον συνηθισμένο λαϊκισμό που συγχέει επίτηδες τους στόχους με τα μέτρα που τους επιτυγχάνουν. Αν η ανάπτυξη συνιστούσε μέτρο, όλα τα κράτη θα είχαν τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχώς. Η ανάπτυξη συνιστά στόχο. Τα μέτρα που προϋποθέτει κυρίως είναι: Χαμηλοί και ανταποδοτικοί φόροι, ευκολία στην δημιουργία και στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σταθερότητα στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, κράτος που περιορίζεται σε ελεγκτικό ρόλο και τον εκτελεί αποτελεσματικά, θεσμική διαφάνεια, ποιοτική παιδεία, αποτελεσματική αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Το πελατειακό σύστημα έχει διαχειριστεί την κρίση κατά τρόπο αντίθετο ακριβώς. Με αυξήσεις μη ανταποδοτικών φόρων, συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με διαρκή περιπλοκή του, υπεράσπιση συντεχνιακών προνομίων εις βάρος του συνόλου και μάλιστα των πιο αδύνατων.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Υπάρχει δίδαγμα από τον πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών για τις ελληνικές εκλογές;
Είναι εποχή έντονων αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι καλό παράδειγμα μεγάλης χώρας που, παρά το μέγεθός της, περνάει από ισχυρούς κλυδωνισμούς. Σε εποχές έντονων αλλαγών και δυσκολίας να δουν το μέλλον με διαύγεια, οι ψηφοφόροι συχνά στρέφονται προς φωνές που εκπέμπουν καθαρότητα, ακόμα κι αν η καθαρότητα αυτή είναι πολύ εκτός πραγματικότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τον δρόμο προς τα μπρος τον δείχνουν οι υπεύθυνες ηγεσίες, που μπορεί να αναδειχθούν ακριβώς ως ανταπόκριση στις συγκεκριμένες ανάγκες των καιρών. Αυτό χρειάζεται η Γαλλία, και η Ευρώπη ολόκληρη. Κάτι αντίστοιχο χρειαζόμαστε κι εμείς στην Ελλάδα.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
Αν εκλεγείτε τι ΔΕΝ θα κάνετε;
Δεν θα χρησιμοποιήσω το εργαλείο πειθούς που λέγεται “λαϊκισμός”. Εκδηλώνεται με πάμπολλους τρόπους στις μέρες μας. Μερικοί απ' αυτούς είναι τα ευχολόγια αντί προτάσεων, οι μαγικές εύκολες λύσεις έναντι των δύσκολων ρεαλιστικών, η αναζήτηση των φταιχτών και των “αποδιοπομπαίων τράγων” αντί της αναζήτησης των αιτίων και των λύσεων, η απόδοση ευθύνης αντί της ανάληψης ευθύνης, η διαμαρτυρία αντί της προσπάθειας, η γενικολογία αντί του συγκεκριμένου λόγου. Θα αντισταθώ σ' αυτά με πρώτη προτεραιότητα και με όλες μου τις δυνάμεις.

Επιπλέον, όσο μπορώ, δεν θα επιτρέψω στο μερικό να πάρει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το ολικό ούτε στο επείγον και βραχυπρόθεσμο να υπερκεράσει το σημαντικό και μακροπρόθεσμο.

Μεγάλη μου προτεραιότητα, επειδή ανέλαβα με δική μου πρωτοβουλία να προωθήσω τα Δικαιώματα των Φορολογούμενων θα είναι να μην επιτρέψω την συνέχιση της περιφρόνησης των χρημάτων των φορολογούμενων ή, ακόμα περισσότερο, της υπεξαίρεσής τους με νόμιμους ή παράνομους τρόπους.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Απόσπασμα ομιλίας μου στο Ρέντη

Απόσπασμα ομιλίας μου στην προεκλογική εκδήλωση της Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας στο Ρέντη, στις 1/5/2012.

Εν αναμονή του βίντεο με καλύτερη ποιότητα, μπορείτε να πάρετε εδώ μια ιδέα.



Θερμές ευχαριστίες στον Πέτρο που το τράβηξε.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Χρήστος Γεωργιάδης: Σύντομο βιογραφικό


Γεννήθηκα στη Ν. Σμύρνη το 1963. Σπούδασα Μαθηματικά και Πληροφορική στην Αθήνα και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλία. Η επαγγελματική σταδιοδρομία μου εστιάστηκε σε έργα πληροφορικής στον τραπεζικό χώρο. Για μια δεκαετία, εργάστηκα ως στέλεχος της National Westminster Bank όπου είχα την ευθύνη του Τομέα Εφαρμογών (Software Development) και της Τράπεζας Πειραιώς. Ως διευθυντικό στέλεχος (Senior Manager) στη διεθνή εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture, είχα την ευθύνη μεγάλων έργων πληροφορικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Τα τελευταία 8 χρόνια είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στον ίδιο χώρο και επιχειρηματίας. Παράλληλα ασχολούμαι με τη στήριξη, συμβουλευτικά και επενδυτικά, νέων επιχειρήσεων πληροφορικής. Η πιο "προχωρημένη", το Choosito!, αφορά προϊόν υψηλής τεχνολογίας, ελληνικής τεχνογνωσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Ενδιαφέρθηκα για τα κοινά από παληά (συμμετοχή στην Διεθνή Αμνηστία). Επανήλθα λόγω κρίσης, με δράσεις και αρθρογραφία για τα Δικαιώματα των Φορολογούμενων, σε ζυμώσεις για την ενοποίηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, και με προσωπική κατάθεση για την πολιτική, την κρίση και άλλα θέματα που με καίνε στο παρόν ιστολόγιο. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την κόρη μου, τα κοινά, τη φιλοσοφία, χαλαρές μεταπτυχιακές σπουδές (στο ΜΙΘΕ) και το μπάσκετ.

Για περισσότερα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην υποψηφιότητά μου στην Β' Αθηνών με την Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, δείτε εδώ.

Βίντεο συμμετοχής μου σε τηλεμαχία του NStv

Συμμετοχή μου στον δημόσιο διάλογο που οργάνωσε το NStv.

Νομίζω όλες οι απαντήσεις και τοποθετήσεις έχουν το ενδιαφέρον τους.

Για τις απόψεις της Δράσης - ΦΙΣ, στο 3:24 και πάλι στο 1:06:20.




Συγχαρητήρια στο NStv για την πρωτοβουλία, και θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση.

Νέα διαρροή κρίσιμης μυστικής δημοσκόπησης

Σύμφωνα με ασφαλείς διαρροές μυστικής δημοσκόπησης, το 100% των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων που διαρρέονται υπηρετούν σκοπιμότητα διαφορετική από την πληροφόρηση.

Η πηγή εδώ.