Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ακόμα ... συνεχές θαύμα: Μηχανή που διαβάζει την σκέψη!

Υπάρχει ένα μόνο θαύμα και συμβαίνει συνεχώς.

Κι ο λόγος που επιμένω να το αναφέρω είναι ότι συνεχώς ... επιβεβαιώνομαι. Δεν αναφέρομαι μόνο στην συνεχή επιβεβαίωση που προκύπτει από το γεγονός ότι όλη μας η τεχνολογία συνεχίζει να λειτουργεί κάθε επόμενη μέρα, ώρα και λεπτό. Αναφέρομαι και σ' αυτό. Γιατί μπορεί να μην ανησυχούμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα πάψει ξαφνικά να έχει τις ... μαγικές του ιδιότητες, όμως συνιστά στ' αλήθεια ... παράληψή μας μάλλον! Δεν είναι καθόλου εγγυημένο ούτε λογικά ούτε από κάποια άλλη αρχή που γνωρίζουμε, ότι θα συνεχίσει να τις έχει το επόμενο λεπτό! Το γεγονός λοιπόν ότι μπορείτε και διαβάζετε αυτό το άρθρο συνιστά ένα ακόμα μικρό κομμάτι του μοναδικού και συνεχούς θαύματος που είναι η επιστήμη.

Αναφέρομαι όμως και στην διαρκή επιβεβαίωση που προκύπτει από τα διακριτά βήματα της τεχνολογικής προόδου, που είναι πια κι αυτά ... συνεχή. Βήματα που μετασχηματίζουν το χθεσινό απίστευτο θαύμα σε σημερινό κοινό τόπο, και τον χθεσινό απρόβλεπτο θεό σε σημερινό επαρκή μηχανικό. 

Πολλά τέτοια βήματα βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στις μέρες μας, με την δυναμική να μετασχηματίσουν την κοινωνία μας σε βαθμό ακόμα και μεγαλύτερο απ' αυτόν που συνέβη ως αποτέλεσμα του ηλεκτρισμού, των μηχανών εσωτερικής καύσης και της ηλεκτρονικής. Ένα απ' αυτά, στον τομέα που ενδεχομένως είναι αυτός που θα επιφέρει τις δραστικότερες αλλαγές, την νευροεπιστήμη, αναφέρεται στο άρθρο που υπήρξε η αφορμή γι' αυτή την ανάρτηση (Scientists decode brain waves to eavesdrop on what we hear και, το αντίστοιχο στα Ελληνικά, Πειραματική διάταξη μετατρέπει τις σκέψεις σε λέξεις).

Πρόκειται βέβαια για τα πρώτα βήματα της μηχανής που αναφέρεται στον τίτλο. Μιλάμε όμως για πετυχημένα πρώτα βήματα. Και, παρεμπιπτόντως, ως εξέλιξη δεν είναι κάτι εκπληκτικό στις μέρες μας. Είναι αρκετός καιρός που ανακοινώθηκε η ικανότητα των νευροεπιστημόνων να παράγουν βίντεο από τις εικόνες που βλέπουμε, διαβάζοντας τον εγκέφαλό μας.

Προβλέπω δε ότι οι δραστικές αλλαγές που επέρχονται από τον χώρο της νευροεπιστήμης, δεν θα αφορούν μόνο στον τρόπο ζωής μας, όπως από τον ηλεκτρισμό. Πιστεύω ότι θα έχουν και βαθειά επίδραση στην φιλοσοφία, θα μετασχηματίσουν δηλαδή δραστικά, για μια ακόμα φορά, όπως η Ηλιοκεντρική θεωρία και η Θεωρία της Εξέλιξης, τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας.

Και, βέβαια, θα δώσουν πρόσθετα "πειστικά επιχειρήματα" στον φυσικό της ιστορίας μας. Όχι ότι στ' αλήθεια δεν έχει ήδη αρκετά...

5 σχόλια:

  1. Εξαρτάται από τους αρχαίους.

    Αν είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, θα τους πείσουν και οι δύο.
    Αν είναι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ, θα τους πείσει μόνο ο ιερέας.
    Αν είναι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, θα τους πείσει μόνο ο φυσικός.
    Οι υπόλοιποι δεν θα πειστούν από κανέναν.

    Θωμάς Ματσούκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια παλιά κορόιδευαν όσους μιλούσαν για τηλεπάθεια...

    ΥΓ. Αλήθεια πιστεύεις ότι ο Ήλιος ΕΙΝΑΙ στο κέντρο του ηλιακού συστήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν επαρκή τεκμήρια ότι υπάρχει τηλεπάθεια. Δεν ξέρω αν κάποιοι κορόιδευαν κάποιους, ξέρω όμως ότι άλλοι ερεύνησαν το (υποτιθέμενο) φαινόμενο, και δεν επιβεβαιώνεται.

      Το μοντέλο που θεωρεί τον ήλιο κέντρο του ηλιακού συστήματος είναι κατά πολύ απλούστερο εκείνου που θεωρεί την γη. Είναι δε και πολύ πετυχημένο. Υπ' αυτή την έννοια, ναι, το πιστεύω.

      Διαγραφή
  3. Αλήθεια αν δεν υπήρχε η τεχνολογία και η μηχανική, με τι θα παρομοίαζες τον άνθρωπο; Τι θα είχες τότε να αναφέρεις πως "επιβεβαιώνεται";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην συγκεκριμένη ανάρτηση δεν παρομοίωσα τον άνθρωπο με μηχανή. Αντίθετα παρομοίασα την τεχνολογία με θαύμα. Αυτό που όντως συμβαίνει, και μάλιστα συνεχώς.

      Διαγραφή