Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Διαδικτυακή συνέντευξή μου στο Pathfinder

Διαδικτυακή συνέντευξή μου στο Pathfinder News.

Δείτε την, για τις ουσιαστικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί.

Συγχαρητήρια στο Pathfinder για την πρωτοβουλία και την εκτέλεση, κι ευχαριστώ για την πρόσκληση.

________________________________________________

Γεννήθηκα στη Ν. Σμύρνη το 1963. Σπούδασα Μαθηματικά και Πληροφορική στην Αθήνα και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλία.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία μου εστιάστηκε σε έργα πληροφορικής στον τραπεζικό χώρο. Για μια δεκαετία, εργάστηκα ως στέλεχος της ελληνικής National Westminster Bank, όπου είχα την ευθύνη του Τομέα Εφαρμογών (Software Development),και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως διευθυντικό στέλεχος (Senior Manager) στη διεθνή εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture, είχα την ευθύνη μεγάλων έργων πληροφορικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Τα τελευταία 8 χρόνια είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στον ίδιο χώρο και επιχειρηματίας. Παράλληλα ασχολούμαι με τη στήριξη, συμβουλευτικά και επενδυτικά, νέων επιχειρήσεων πληροφορικής. Η πιο "προχωρημένη", το Choosito! , αφορά προϊόν υψηλής τεχνολογίας, ελληνικής τεχνογνωσίας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ενδιαφέρθηκα για τα κοινά από παλιά (συμμετοχή στην Διεθνή Αμνηστία). Επανήλθα λόγω κρίσης, με δράσεις και αρθρογραφία για τα Δικαιώματα των Φορολογούμενων, σε ζυμώσεις για την ενοποίηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, και με προσωπική κατάθεση για την πολιτική, την κρίση και άλλα θέματα που με καίνε στο παρόν ιστολόγιο. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την κόρη μου, τα κοινά, τη φιλοσοφία, χαλαρές μεταπτυχιακές σπουδές (στο ΜΙΘΕ ) και το μπάσκετ.

Πιστεύω πολύ στην Διάκριση. Απορρίπτω τις επιλογές με βάση χαρακτηριστικά (νέος – παλιός) και επιλέγω εκείνες που στηρίζονται στην αξιολόγηση και την αριστεία. Χώρος υπάρχει για τους άξιους. Είναι δυσκολότερο να τους εντοπίσουμε, είναι όμως ευθύνη μας των πολιτών και η μόνη καλή λύση. Υπάρχουν άξιοι τόσο στους παλιούς (ελάχιστοι) όσο και στους καινούριους (λίγοι και πάλι, ας ελπίσουμε περισσότεροι). 


Το Pathfinder.gr ρωτά

Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Πολιτικοί ή τεχνοκράτες στο τιμόνι της χώρας; Σε ποια από τις δύο κατηγορίες τοποθετείστε;
Είμαι ικανός τεχνοκράτης ήδη. Φιλοδοξώ να γίνω και ικανός πολιτικός.

Η “δουλειά” του πολιτικού είναι από τις δυσκολότερες που μπορώ να φανταστώ. Ακόμα και σε κανονικές εποχές. Πόσο μάλλον σ' αυτή την εποχή της πολλαπλής και βαθιάς κρίσης.

Η τεχνοκρατική σκέψη και προσέγγιση των προβλημάτων που διαθέτω, αναμφισβήτητα θα αποδειχθεί πολύτιμη στο δύσκολο έργο του πολιτικού που φιλοδοξώ να αναλάβω. Και θα χρησιμεύσει επίσης πολύ στην επικοινωνία με τους κάθε είδους ειδικούς που είναι απαραίτητοι σε κάθε πολιτικό, όσο ικανός τεχνοκράτης κι αν είναι ο ίδιος.

Ως πολιτικός, αν οι ψηφοφόροι με εμπιστευτούν, θα χρειαστεί να συνδιαμορφώσω το όραμα, και να εργαστώ για συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Ως τεχνοκράτης θα χρειαστεί να συνεργαστώ με άλλους τεχνοκράτες για τον εντοπισμό του βέλτιστου δρόμου που συνδέει την πραγματικότητα με το όραμα. Ως πολιτικός και πάλι, θα χρειαστεί να εργαστώ στην επικοινωνία προς τους πολίτες, τόσο του οράματος όσο και των λύσεων.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Την επομένη των εκλογών θα υπάρχει χώρος για κυβερνήσεις συνεργασίας;
Σαφέστατα!

Οι πολιτικοί έχουμε τόσο την ευθύνη να προτείνουμε στους πολίτες αυτές που θεωρούμε ως βέλτιστες λύσεις, όσο και το να συμπράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην βελτιστοποίηση των λύσεων που επιλέγουν τελικά οι ψηφοφόροι. Έτσι παίζεται το παιγνίδι της δημοκρατίας, απ' αυτούς που πραγματικά το πιστεύουν. Προσωπικά το πιστεύω βαθειά.

Το παραπάνω ισχύει ακόμα περισσότερο για τις τρέχουσες συνθήκες στην χώρα μας. Οι δυσκολίες μπροστά μας, όσο κι αν προτείνονται λαϊκίστικες “μαγικές” λύσεις, είναι τεράστιες. Χωρίς συναινέσεις, και χωρίς συστράτευση όλων των θετικών δυνάμεων της κοινωνίας, πολύ δύσκολα θα βρεθεί διέξοδος που δεν συνεπάγεται οπισθοδρομήσεις πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές που έχουμε ήδη βιώσει.

Οι συνεργασίες βέβαια είναι πολύ δυσκολότερες από τις αυτοδυναμίες στις οποίες ο πολιτικός μας πολιτισμός έχει περιοριστεί μέχρι τώρα. Βρίσκω επομένως την ενσωμάτωση των συνεργασιών στην πολιτική μας κουλτούρα, μια ακόμα υπέρβαση που καλούμαστε να πετύχουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με τεράστια πίεση χρόνου.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Συμφωνείτε με το διαχωρισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής σε «μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς»; Σε ποιους ανήκετε εσείς;
Καθόλου! Τον βρίσκω εξαιρετικά παραπλανητικό, και μέρος κρίσιμο του λαϊκισμού που επικρατεί κατά κράτος στις μέρες μας.

Κατ' εμέ, ο διαχωρισμός είναι ως εξής: Λαϊκιστές μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί από την μία πλευρά. Από την άλλη, μεταρρυθμιστές.

Οι μνημονιακοί λαϊκιστές, αποδίδουν παραπλανητικά όλα τα προβλήματα στο μνημόνιο, για να αποφύγουν την καθ' όλα ακριβή και δίκαια κριτική ότι, κατά κύριο λόγο, τα προκάλεσαν οι ίδιοι. Φτάνουν να λένε για παράδειγμα ότι για την ύφεση φταίει το μνημόνιο. Σαν να λένε δηλαδή ότι για την πτώση φταίει το αλεξίπτωτο. Κατά τα άλλα το υιοθετούν ως “αναγκαίο κακό” που μας επιβάλλουν οι “ανάλγητοι” δανειστές.

Οι αντιμνημονιακοί λαϊκιστές, επίσης αποδίδουν τα προβλήματα στο μνημόνιο, και τάζουν μαγικές λύσεις εκτός αυτού.

Προσωπικά ανήκω στους μεταρρυθμιστές. Τις δύσκολες κι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, τόσο η Δράση όσο και η Φιλελεύθερη Συμμαχία τις προτείνουν πολύ πριν την κρίση και πολύ πριν μπει ο όρος “μνημόνιο” στην ζωή μας.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας;
Κατάργηση του πελατειακού κράτους και απελευθέρωση της οικονομίας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του.

Το πολιτικό σύστημα μιλάει συνεχώς για ανάπτυξη, με τον συνηθισμένο λαϊκισμό που συγχέει επίτηδες τους στόχους με τα μέτρα που τους επιτυγχάνουν. Αν η ανάπτυξη συνιστούσε μέτρο, όλα τα κράτη θα είχαν τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχώς. Η ανάπτυξη συνιστά στόχο. Τα μέτρα που προϋποθέτει κυρίως είναι: Χαμηλοί και ανταποδοτικοί φόροι, ευκολία στην δημιουργία και στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σταθερότητα στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, κράτος που περιορίζεται σε ελεγκτικό ρόλο και τον εκτελεί αποτελεσματικά, θεσμική διαφάνεια, ποιοτική παιδεία, αποτελεσματική αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Το πελατειακό σύστημα έχει διαχειριστεί την κρίση κατά τρόπο αντίθετο ακριβώς. Με αυξήσεις μη ανταποδοτικών φόρων, συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με διαρκή περιπλοκή του, υπεράσπιση συντεχνιακών προνομίων εις βάρος του συνόλου και μάλιστα των πιο αδύνατων.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
   Υπάρχει δίδαγμα από τον πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών για τις ελληνικές εκλογές;
Είναι εποχή έντονων αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι καλό παράδειγμα μεγάλης χώρας που, παρά το μέγεθός της, περνάει από ισχυρούς κλυδωνισμούς. Σε εποχές έντονων αλλαγών και δυσκολίας να δουν το μέλλον με διαύγεια, οι ψηφοφόροι συχνά στρέφονται προς φωνές που εκπέμπουν καθαρότητα, ακόμα κι αν η καθαρότητα αυτή είναι πολύ εκτός πραγματικότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τον δρόμο προς τα μπρος τον δείχνουν οι υπεύθυνες ηγεσίες, που μπορεί να αναδειχθούν ακριβώς ως ανταπόκριση στις συγκεκριμένες ανάγκες των καιρών. Αυτό χρειάζεται η Γαλλία, και η Ευρώπη ολόκληρη. Κάτι αντίστοιχο χρειαζόμαστε κι εμείς στην Ελλάδα.
Valia Kaimaki for Pathfinder.gr
Αν εκλεγείτε τι ΔΕΝ θα κάνετε;
Δεν θα χρησιμοποιήσω το εργαλείο πειθούς που λέγεται “λαϊκισμός”. Εκδηλώνεται με πάμπολλους τρόπους στις μέρες μας. Μερικοί απ' αυτούς είναι τα ευχολόγια αντί προτάσεων, οι μαγικές εύκολες λύσεις έναντι των δύσκολων ρεαλιστικών, η αναζήτηση των φταιχτών και των “αποδιοπομπαίων τράγων” αντί της αναζήτησης των αιτίων και των λύσεων, η απόδοση ευθύνης αντί της ανάληψης ευθύνης, η διαμαρτυρία αντί της προσπάθειας, η γενικολογία αντί του συγκεκριμένου λόγου. Θα αντισταθώ σ' αυτά με πρώτη προτεραιότητα και με όλες μου τις δυνάμεις.

Επιπλέον, όσο μπορώ, δεν θα επιτρέψω στο μερικό να πάρει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το ολικό ούτε στο επείγον και βραχυπρόθεσμο να υπερκεράσει το σημαντικό και μακροπρόθεσμο.

Μεγάλη μου προτεραιότητα, επειδή ανέλαβα με δική μου πρωτοβουλία να προωθήσω τα Δικαιώματα των Φορολογούμενων θα είναι να μην επιτρέψω την συνέχιση της περιφρόνησης των χρημάτων των φορολογούμενων ή, ακόμα περισσότερο, της υπεξαίρεσής τους με νόμιμους ή παράνομους τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου