Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας

Αν συμφωνείτε με το παρακάτω κείμενο, διαδώστε το και υπογράψτε ηλεκτρονικά το αίτημα για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας Τώρα!
_____________________________________________________


Κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,


Απευθυνόμαστε σ' εσάς σε μια στιγμή που, καθ' ομολογία όλων, είναι πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, πρώτα μας είπε προεκλογικά ότι χρήματα υπάρχουν, ότι δεν χρειάζονται πολλά για να επανεκινήσει την οικονομία, και ότι γνωρίζει πώς θα τα βρει. Μετεκλογικά χρειάστηκε πολλούς μήνες για να συνειδητοποιήσει την οξύτητα των οικονομικών προβλημάτων, και να προσφύγει με μεγάλη καθυστέρηση και υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες, στην βοήθεια των εταίρων. Και μετά από αυτό, δεν φρόντισε να τιμήσει την υπογραφή της ούτε στο ελάχιστο απαραίτητο ώστε να διατηρήσει την καλή πίστη των δανειστών. Αντίθετα, έχει αποτύχει τόσο πολλές φορές και με τόσο μεγάλη απόκλιση σε κρίσιμους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, που πλέον κανείς δεν βασίζεται στα λεγόμενά της, ούτε από τους πολίτες ούτε από τους εταίρους. Τα σήματα κινδύνου εκπέμπονται ολοένα και εντονότερα απ' όλες τις μεριές, ακόμα και από σημαντικά στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης. Το έλλειμμα αυτό εμπιστοσύνης που γενικεύεται ταχύτατα, δυσκολεύει εκθετικά το έργο της με την πάροδο του χρόνου και την οδηγεί σε συνεχείς άστοχες, σπασμωδικές κινήσεις που διαρκώς χειροτερεύουν την κατάσταση, με αποκορύφωμα την σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Είναι πια σαφές ότι, δυστυχώς, οι ανάγκες της εποχής ξεπερνούν την κυβέρνηση κατά πολύ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας τα λάθη που η σημερινή κυβέρνηση διέπραξε ως αξιωματική αντιπολίτευση με την σειρά της, καλλιεργεί κι αυτή συστηματικά τελείως ανεδαφικές προσδοκίες στους πολίτες. Ακόμα και τώρα που η οξύτητα των προβλημάτων είναι πια χειροπιαστή, δίνει την εντύπωση ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και γρήγορα, χωρίς επώδυνες και αντιδημοφιλείς βαθειές μεταρρυθμίσεις. Η ίδια τακτική θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο ίδιο αποτέλεσμα αν αναλάμβανε η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση: διστακτικότητα και αδυναμία για αποφασιστική και άμεση λήψη και, κυρίως, εφαρμογή των αναγκαίων εξαιρετικά δύσκολων αποφάσεων.

Τα κόμματα τέλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πέραν του ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κληθούν από το εκλογικό σώμα να κυβερνήσουν, υιοθετούν κατά μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, φρασεολογία και λύσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πιο σημαντικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης: την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωθούν ως αποτέλεσμα το πολιτικό σύστημα προς παρακινδυνευμένους χειρισμούς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άσχημες περιπέτειες ή ακόμα και σε καινούριες εθνικές τραγωδίες.

Η κατάσταση δείχνει αδιέξοδη.

Έχει λεχθεί πετυχημένα ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν όμως, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά οι Έλληνες, μεγάλες καταστροφές. Αν η κυβέρνηση έκρινε ότι εκλογές είναι η ενδεδειγμένη κίνηση, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γίνονταν πρόωρες εκλογές, θα ήταν όμως ενδεχομένως η πρώτη φορά που η επίσπευση των εκλογών θα ήταν πραγματικά “προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας” (Άρθρο 41.2 του Συντάγματος). Εκλογές είναι βέβαια συνήθως η ενδεδειγμένη λύση για την εύρεση διεξόδου.

Το δυστύχημα κ. Πρόεδρε είναι ότι, εκτός του ότι κατά δήλωσή της εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, οι εκλογές στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν οδηγούν σε διέξοδο. Κι αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εκτιμά ούτε κι εκείνη την σοβαρότητα της κατάστασης με ρεαλισμό, και δεν έχει πειστικό σχέδιο για να την αντιμετωπίσει. Το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του, δεν μπορεί δυστυχώς να ανταποκριθεί στις έκτακτες μεγάλες απαιτήσεις των συνθηκών στην χώρα μας.

Κ. Πρόεδρε,

Είστε ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Γνωρίζουμε ότι το σύνταγμα δεν υποστηρίζει την βαρειά αυτή ευθύνη με χειροπιαστά πολιτικά εργαλεία. Είναι ευτύχημα που σε αντιστάθμισμα έχετε πλούσιες σχετικές εμπειρίες. Γνωρίζουμε ότι έχετε να βασιστείτε μόνο στο κύρος το οποίο επενδύουμε στο πρόσωπό σας οι Έλληνες πολίτες, στο δημόσιο βήμα και στην πρόσβαση στους πολιτικούς ηγέτες που σας εξασφαλίζει το αξίωμά σας, και στις προσωπικές πολιτικές και διπλωματικές ικανότητές σας. Η αποστολή σας δεν είναι καθόλου εύκολη.

Όμως εύκολη δεν είναι η αποστολή κανενός μας αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Εμείς οι πολίτες έχουμε να προσαρμοστούμε απότομα προς τα κάτω, σε πολύ διαφορετικό τρόπο χειρισμού του παρόντος και διαχείρισης των προσδοκιών μας για το μέλλον. Κι εσείς οι θεσμικοί λειτουργοί έχετε επιπλέον να εντοπίσετε τις βέλτιστες λύσεις εξαιρετικά δυσεπίλυτων προβλήματων σε όλα τα μέτωπα της πολιτικής ζωής, με έντονη πίεση χρόνου και με λίγες εναλλακτικές επιλογές, που όλες τους δείχνουν ολοένα και πιο ανεπιθύμητες.

Βρεθήκατε να είστε ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος σε εξαιρετικές περιστάσεις που χρειάζονται με την σειρά τους, εξαιρετικές προσωπικότητες και εξαιρετικούς χειρισμούς. Το πολίτευμα χρειάζεται επειγόντως ρύθμιση. Όσο το διέξοδο δεν διαγράφεται από τους θεσμικούς παράγοντες του πολιτεύματος, τόσο αυτοί απαξιώνονται στην συνείδηση όλων μας, και τόσο πλησιάζουν επικίνδυνα λύσεις, από ανορθόδοξες ως εξωθεσμικές, ή ακόμα και μεγάλες εθνικές οπισθοδρομήσεις, κάποιες από τις οποίες δεν αποκλείεται να αποδειχθούν τελικά και μη αναστρέψιμες.

Δεδομένου ότι οι τρέχουσες πολιτικές ηγεσίες δεν αντέχουν το βάρος των μέτρων που χρειάζονται, η μόνη εναλλακτική είναι Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας από πρόσωπα που θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες, και ταυτόχρονα δεν θα υπολογίζουν το βαρύ πολιτικό κόστος που απαιτούν οι περιστάσεις. Κυβέρνηση που θα την στηρίξει η παρούσα Βουλή, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας και να ανατάξει την οικονομία με τον λιγότερο επώδυνο δυνατό τρόπο και την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση χρειάζεται να είναι υπερκομματικά. Θα χρειαστεί να επιλεγούν από τους καλύτερους που διαθέτει το έθνος σε κάθε τομέα, μέσω διαδικασίας συναίνεσης, της ευρύτερης δυνατής, μεταξύ των κομμάτων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, με μόνα κριτήρια την ικανότητά τους, την αποδοχή τους από την κοινωνία, το κύρος τους προς τους εταίρους και την προσήλωσή τους στους συγκεκριμένους στόχους. Σε τέτοια διαδικασία συναίνεσης που, απ' όλα τα κράτη που περνούν παρόμοια προβλήματα, μόνο εδώ στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί, ο αποτελεσματικός σας ρόλος ως καταλύτη είναι κρίσιμος.

Κ. Πρόεδρε,

Είστε ο Ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Το Πολίτευμα βρίσκεται σε φάση ραγδαίας αποσύνθεσης, και χρειάζεται επειγόντως ρύθμιση. Ρυθμίστε το! Είμαστε βέβαιοι πως αισθάνεστε την ιστορία να βαραίνει επάνω σας. Στόχος αυτής της επιστολής είναι να σας βεβαιώσουμε ότι είμαστε πολλοί οι πολίτες που ερμηνεύουμε τα δύσκολα διλήμματα της εποχής αλλιώς. Με προθυμία να αναλάβουμε τόσο τις ευθύνες μας για την οξύτατη κρίση της πατρίδας μας, όσο και το βαρύ φορτίο της υπέρβασής της. Μπορεί να ακουγόμαστε στον δημόσιο διάλογο λιγότερο απ' όσο μας αναλογεί, έχει άλλωστε τόσο θόρυβο αυτή την εποχή, σε αντιστάθμισμα όμως μπορούμε να συμβάλλουμε σε λύσεις πολύ περισσότερο απ' όσο μας αναλογεί. Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε ότι θα ενισχύσουμε την όποια προσπάθειά σας, ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας. Βασιστείτε επάνω μας όπως κι εμείς βασιζόμαστε σ' εσάς. Και τολμήστε!


1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό, μακάρι να μας ακούσουν τόσο ο Πρόεδρος αλλά και ΟΛΟΙ οι πολιτικάντηδες που απαιτείται να συναινέσουν προκειμένου να πάμε σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

    Οι πρόωρες εκλογές με τους ίδιους "παίκτες" να παίζουν τα άθλια και εντελώς ερασιτεχνικά παιχνίδια τους στις πλάτες μας, δεν αποτελεί λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή