Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Διαφορά αριστερών - φιλελεύθερων στην αμοιβή της εργασίας

Η διαφορά μεταξύ αριστερών και φιλελεύθερων όσον αφορά την αμοιβή της εργασίας είναι η εξής:

Οι αριστεροί πιστεύουν ότι η εργασία αξίζει επειδή πραγματοποιήθηκε, και η αξία της δεν μπορεί να είναι κατώτερη από ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι η εργασία αξίζει εφόσον υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για το προϊόν της, και η αξία της είναι όσο είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτός που ενδιαφέρεται.
Διευκρινίζω ότι, όσον αφορά τους αριστερούς, δεν αναφέρομαι στην θεωρητική προσέγγιση του Μαρξ για την υπεραξία της εργασίας. Αναφέρομαι στην προσέγγιση των αριστερών στον δημόσιο διάλογο, και ειδικά όπως αυτός εκφράζεται στο τυποποιημένο και ευρύτατα διαδεδομένο επιχείρημα "εσύ μπορείς να ζήσεις με €700;", όταν αναφέρεται κάποιος στην αξία της εργασίας.

Λοιπόν σύντροφοι; Σας βεβαιώνω ότι για να σκεφτώ και να διατυπώσω αυτή την ανάρτηση χρειάστηκα πάνω από 8 ώρες σκέψης (σε διάστημα βέβαια πολύ μεγαλύτερο), επομένως υποθέτω ότι είναι αρκετή για το σημερινό μου αξιοπρεπές μεροκάματο, σωστά; Από πού να περάσω να εισπράξω;
 
 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μας ενδιαφέρει αλήθεια περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης ή το αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας ενδιαφέρουν και τα δύο. Το ερώτημα είναι ποιό από τα δύο σχετίζεται, ή θέλουμε να σχετίζεται, με την αξία της εργασίας.

      Διαγραφή