Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Παραίτηση Μάνου από την προεδρία της Δράσης

Ο Στέφανος Μάνος, με την κίνηση της παραίτησής του, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι ως πολιτικός συνιστά ένα είδος από μόνος του.

Γνωρίζαμε ήδη ότι πρόκειται για το σπάνιο είδος πολιτικού που νοιάζεται για το έργο, παρά για την θέση. Που φιλοδοξεί την αποτελεσματικότητα έναντι της φήμης. Που επιλέγει σταθερά την διάρκεια του αποτελέσματος της πολιτικής, έναντι της διάρκειας της εξουσίας του πολιτικού. Που προτιμά την ειλικρίνεια έναντι της συμπάθειας, την πολιτική αρχών έναντι του τακτικισμού και την σύγκρουση έναντι της υστερόβουλης υποχώρησης. Και όλ' αυτά σε βαθμό ενδεχομένως υπερβολής. Με την πολύ συγκεκριμένη έννοια της υπερβολής ότι περιόρισαν τελικά από κάποιο σημείο και μετά, αντί να μεγιστοποιήσουν, το σύνολο της προσφοράς του στο δεδομένο πολιτικό πλαίσιο που κλήθηκε να Δράσει. Έννοια της υπερβολής που τολμώ να μαντέψω ότι και ο ίδιος θα δεχόταν ως κατάλληλη.

Αποδεικνύει ο Μάνος με την χθεσινή παραίτησή του, ότι πρόκειται επιπλέον για το σπανιότατο είδος του πολιτικού που η φιλοδοξία του να προσφέρει δεν θολώνει την κρίση του ως προς την βέλτιστη στιγμή για να παραμερίσει.

Δεν γνωρίζω αν έχει πικρία και σε ποιό βαθμό, έναντι των πολιτών που του αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους με την ίδια συνέπεια κι επιμονή που έδειξε κι εκείνος τόσο στις ιδέες του όσο και στον τρόπο που επέλεξε για να τις προωθήσει. Δεν γνωρίζω το βάθος της απογοήτευσής του που στερήθηκε την ευκαιρία να πετύχει πολύ περισσότερο από το όραμά του για καλύτερη Ελλάδα, απ' όσο πρόλαβε στον ελάχιστο χρόνο που βρέθηκε σε θέσεις ευθύνης. Μαντεύω ότι είναι μεγάλο.

Μου είναι ταυτόχρονα πολύ έντονο ότι δεν άφησε ποτέ την απογοήτευσή του να γίνει κυνισμός κι απαξίωση των συμπολιτών του. Δεν της επέτρεψε ποτέ να τον αποτρέψει από τον επόμενο αγώνα για να οραματιστεί, να γεφυρώσει με ιδιοφυή μέτρα το χάσμα μεταξύ οράματος και πραγματικότητας, να προσπαθήσει να εξηγήσει τα μέτρα, να διεκδικήσει να πείσει τους πολίτες. Δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην ικανότητα των πολιτών να αναγνωρίζουν το αυθεντικό και να το επιβραβεύουν με την εμπιστοσύνη τους. Να το αναγνωρίζουν μ' εργαλεία τα επιχειρήματα και, κατά την δική του αυτολεξεί διατύπωση, την "ωμή αλήθεια". Υπερβολή μάλλον κι αυτό μα, νομίζω, πολύ προτιμότερη από τον ελιτίστικο κυνισμό που άλλοι σε παρόμοια θέση επέλεξαν.



Η παραίτηση Μάνου, ολοκληρώνει μια κληρονομιά που είναι πολύτιμη χωρίς να είναι βαρειά. Πολιτική αρχών, μακρυά από ιδεοληψίες, αταλάντευτα στοχευμένη στο μέλλον, σε λύσεις και αποτελεσματικότητα. Αμετακίνητη αντίθεση στον λαϊκισμό, την ξύλινη γλώσσα και την υποκρισία. Στήριξη στην κοινή λογική και στην ελευθερία επιλογής όλων, μαζί με την αντίστοιχη ευθύνη.

Η κληρονόμος του, η Δράση, έχει έτσι την ευκαιρία να ενηλικιωθεί. Να κληρονομήσει, να κεφαλαιοποιήσει την κληρονομιά, μα και να την υπερβεί. Να γίνει το κόμμα που επιδιώκει, πέραν από την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής, την απήχηση στο κοινό της που θα την καταστήσει παράγοντα ουσιαστικό της πολιτικής ζωής. Σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής η Δράση είναι ήδη ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Εκεί έγκειται η κληρονομιά. Στο σημείο αυτό ο Μάνος θα συνεχίσει αναμφίβολα να συμβάλλει. Χρειάζεται επιπλέον, να επιδιώξει η Δράση την ίδια αποτελεσματικότητα που απαιτεί από τον εαυτό της σε περίπτωση που θα κληθεί να ασκήσει πολιτική, και στον τομέα της προσέλκυσης των ψήφων που χρειάζονται ώστε να κληθεί. Εκεί έγκειται η υπέρβαση.

Και είναι νομίζω στιγμή που η συγκεκριμένη υπέρβαση χρειάζεται στον τόπο όσο τίποτ' άλλο. 


Ο Μάνος δεν αποσύρεται και πολύ καλά κάνει, γιατί έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Όμως συνειδητά παραμερίζει. Δίνει έτσι στο πνευματικό παιδί του την ευκαιρία να απεξαρτηθεί, και στον εαυτό του την ευκαιρία να χαρεί επιτεύγματά του, που πιθανόν αλλιώς δεν θα συνέβαιναν. Είμαστε συνηθισμένοι σε καλλιτέχνες κι επιστήμονες που αφήνουν οικειοθελώς το έργο τους ελεύθερο, να ζήσει και να εξελιχθεί, χωρίς τον δημιουργό του στο προσκήνιο. Δεν συμβαίνει πάντα, κάθε άλλο. Συμβαίνει όμως συχνά. Οι περιπτώσεις πολιτικών που καταφέρνουν να κάνουν το ίδιο, και μάλιστα με σωστό χρονισμό, είναι πάρα πολύ λίγες. Θα μείνει επομένως ως μια ακόμα από τις πολλές προσφορές για τις οποίες χρωστάμε στον Στέφανο Μάνο. Και, όπως και για τ' άλλα τα πολλά που του χρωστάμε, κάποιοι από τους Έλληνες πολίτες, το αναγνωρίζουμε και το μετράμε.

10 σχόλια:

  1. "Ο Μάνος δεν αποσύρεται και πολύ καλά κάνει, γιατί έχει ακόμα πολλά να προσφέρει"

    τι εννοείς έχει να προσφέρει βρε αγάπη μου. 20 χρόνια τώρα οι Έλληνες των στέλνουν σπίτι του σε ΚΑΘΕ εκλογική διαδικασία, με όποιον κι αν έχει συνεργαστεί κατά καιρούς (Καραμανλή, ΓΑΠ, Βαλλιανάτο, Τζήμερο). Πραγματικά δεν θα λείψει από κανέναν εκτός ίσως από τον ΣΚΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαπίστωση ελέγχεται ως ανακριβής.

      Ακόμα κι αν την δεχόμασταν ως ακριβή, η προσφορά ενός πολιτικού δεν κρίνεται μόνο ούτε εξαρτάται αποκλειστικά από την συμμετοχή του σε θέσεις ευθύνης. Μπορεί κάλλιστα να παράγει πολιτική και να επηρεάζει, με τον λόγο και τις ιδέες του. Σε εξαιρετικές δε περιπτώσεις, ακόμα και με την σιωπή του.

      Νομίζω ότι ο Στέφανος Μάνος έχει παράξει εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας πολιτική, και μ' αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους.

      Διαγραφή
    2. και αν δεν γίνομαι αδιάκριτος και κουραστικός, μπορείς να μου πείς κάτι που να στηρίζει τα λεγόμενά σου πως ο Μάνος έχει παράξει πολιτική με εναλλακτικούς τρόπους??

      Διαγραφή
    3. Έχω τρεις:

      1. Διάβασε το πρόγραμμα της Δράσης.
      2. Διάβασε τα βιογραφικά των στελεχών και υποψηφίων της Δράσης.
      3. Ρώτα τους πολίτες αν εκτιμούν τον Μάνο και γιατί.

      Διαγραφή
    4. ok κατάλαβα δεν έχεις απολύτως τίποτα να πείς. Τα διάφορα ανεφάρμοστα προγράμματα του κάθε κόμματος τα έχω για να σκουπίζομαι φίλε μου. Εδώ μιλάμε για παραγωγή πολιτικής όχι ανεφάρμοστες φιλοσοφίες. Όσο για τους πολίτες αν τον εκτιμούσαν θα τον ψήφιζαν!!

      Διαγραφή
    5. Γι' αυτό ακριβώς το πρόγραμμα της Δράσης συνιστά πράξη μεγάλης πολιτικής ποιότητας, επειδή, σε αντίθεση με τα προγράμματα των κομμάτων που είναι στην Βουλή, είναι εφαρμόσιμο!

      Νομίζω ότι αυτός είναι καλός λόγος για να κάνεις ειδικά γι' αυτό μια εξαίρεση. :-)

      Διαγραφή
  2. βρε φίλε μου τι εφαρμόζεται? ξ απόλυση 300.000 υπαλλήλων του δημοσίου που θα παίρνουν 3 χρόνια επίδομα ανεργίας? Το πρόγραμμά του δεν εφαρμόζεται το ξαναλέω. Ακόμα όμως κι αν έχει κάποιες καλές προτάσεις, ο πολιτικός καιροσκοπισμός του, συνεργασίες με Καραμανλή, ΓΑΠ, Βαλλιανάτο, Τζήμερο (ο οποίος τον έκραζε στον Κωστόπουλο πρίν τις εκλογές της 6ης Μαϊού) μόνο και μόνο για να μπεί στην Βουλή, με κάνει να είμαι απόλυτα επιφυλακτικός απέναντί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Στην πραγματικότητα είναι το μόνο που πραγματικά δίνει διέξοδο στην κρίση. Όλα τα άλλα είναι απλώς ευχολόγια. Έξοδος από την κρίση χωρίς επώδυνα μέτρα, αυτό είναι που δεν εφαρμόζεται παρά στην φαντασία εκείνων που πιστεύουν σε μαγικά και ταχυδακτυλουργίες.

      Αν θεωρείς τον Μάνο πολιτικό καιροσκόπο, πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιόν ψήφισες.

      Οι συνεργασίες γιατί είναι εις βάρος του; Μήπως ότι άλλοι τον κατηγορούν ότι δεν συνεργάζεται, χρειάζεται να προβληματίσει όλες τις πλευρές;

      Διαγραφή
  3. δεν εφαρμόζεται διότι θα οδηγούσε στην εξαθλίωση πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες μας και δεν θα προσέφερε καμία προοπτική ανάπτυξης.

    Στις πρώτες ψήφισα Πειρατές και στις τελευταίες Σύριζα όχι γιατί θα έσωζε την χώρα ή γιατί πίστευα σε υποσχέσεις του κώλου αλλά γιατί από όλα τα μπάζα που διεκδικούσαν να κυβερνήσουν ήταν καλύτερο.

    όσο για τις συνεργασίες του Μάνου όταν αυτές είναι αυτοσκοπός μόνο και μόνο για να πιάσει το 3% τότε είναι για κράξιμο. Δες πόσο ρόμπα τον έκανε ο Τζήμερος στον Κωστόπουλο και μετά συνεργάστηκε μαζί του. Αυτά (και άλλα πολλά) είδαν και οι ψηφοφόροι και ευτυχώς τους γύρισαν την πλάτη κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "φίλε" * Χρήστο
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου !!
    Στα νειάτα μου τον αντιπαθούσα σφόδρα,αλλά με τον καιρό κατάλαβα πόσο ευφυής οραματιστής και πεισματικά έντιμος είναι. Δεν ξέρω πόσοι άλλοι απ'το κόμα του φτάνουν έστω και στο δαχτυλάκι του .Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο τον καταιγισμό λάσπης που έφαγε ο Τζήμερος μόλις έγινε η συνεργασία ,μια που τον Μάνο δεν τους έπαιρνε και λυπαμαι βαθύτατα (αλλά δυστυχώς δεν απορώ)για το εκλογικό αποτέλεσμα.Ήθελε πολύυυ ψάξιμο για να καταλάβει κανείς οτι ήταν η πιο προοδευτική και κυρίως αναγκαία δύναμη που έπρεπε να είναι στην βουλή. Σιγά μην το άφηναν να συμβεί......
    (αν πριν είχαμε 3-4 ΜΜΕ που έκαναν τη βρωμοδουλειά τώρα έχουμε το απέραντο διαδύκτιο .......)
    Χάρηκα πολύ την "δράση" σου

    *(ελπίζω να στα πω κι απο κοντά με κρασάκι στο επόμενο ραντεβού της....παλιάς ομάδας :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή